HTML

A cigányok hangja Radics Béla The voice of Gypsies

cigány,roma,magyar Ez a blog azért jött létre,hogy a teljesen civil,politikai pártoktól független, cigány- emberek véleményét is megismerhessék az emberek,hogy ne csak a hatalom által megválasztott díszcigányok nyilatkozatait olvassák!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Roma Önszerveződés! Vegyük ki a hatalmat árulóink kezéből! A Mi sorsunkról mi döntsünk!

2011.05.15. 15:01 lautarirom

 

"Kedves Barátaim, Roma testvéreim!
 
 Az utóbbi évek cigánysággal kapcsolatos eseményei, történései. A magyarországi társadalmi-közéleti, politikai- közéleti cigányellenesség. A rasszizmus, a súlyos- az élet minden terén a népünket sújtó hátrányos megkülönböztetés- diszkrimináció, a népirtás tényleges megkezdésének ténye (lásd romák elleni rasszista gyilkosságok).
 
 A népünk ellen gyermekeinket sem kímélő folyamatos pszichikai, és tettleges terror arra késztet, hogy feladjam eddigi magányos harcomat, s társaimmal, barátaimmal, roma testvéreimmel, egy új, és egyedülálló roma érdekvédelmi szervezetet alapítsunk meg, hozzunk létre.
 
Testvéreim! Tudom.
 
Most joggal csóválhatjátok a fejeteket, hogy minek annyi szervezet, így is van már ebben az országban rengeteg, és mégsem mentünk velük semmire. Igen, igazatok van én is, mi is így gondoljuk, ezért nem is áll szándékunkban ilyen „tucat-szervezetet” alapítani.
 
Annál is inkább mivel mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy ezen szervezetek nem a mi sajátjaink. Mondjuk ki nyíltan, Roma képviselőink, magukat roma vetőknek titulálók, és ezek szervezetei a többségi nagypolitika által exponált, elkötelezet egységek.
 
Érdekeink látszólagos képviseletét politikai bábúkként, iránymutatással látják el.
 
 Amennyiben ellátják egyáltalán
 
 
 
 
(Tisztelet a kivételeknek, kérem, akinek nem inge ne vegye magára. Sok becsületesen erőn felül dolgozó civil roma aktivistát, civil szervezeti vezetőt, és RKÖ képviselőt ismerek, és nagyra tartom munkájukat.) Várjuk is őket sorainkba! 
 
A Romák képviseletét különböző, a roma közösségek számára teljesen idegen magatartásmódokkal, cselekvési irányelvekkel hajtják végre, amikkel a talán segítő szándékuk ellenére is, többször inkább ártanak, mint segítenek a Roma közösségeken.
 
 Sokan, szándékosan, sokan tudatlanságból teszik ezt. Jönnek liberális, baloldali, jobboldali elvekkel, és hasonlítják össze jelen helyzetünket az Amerikai fekete polgárjogi harcokhoz, mozgalmakhoz.
 
Ellenben soha nem tapasztalhattuk még, hogy roma kisebbségi önkormányzatok, roma, vagy romákkal foglalkozó érdekvédelmi szervezetek elővették volna a magyarországi roma népcsoport társadalmi normáit, szociokulturális szokásait, hagyományait, erkölcsi szabályait, értékrendjeit, s ezek alapján látták volna el a képviseleteinket. 
 
 
Példának okáért, amikor hazánkba is besomfordált az ősrégi, de még ma is jól bevált „Oszd meg, és uralkodj” politikai taktika, akkor többek között etnikai, és nemzeti kisebbségekre is felosztották a nemzetet. 
S úgy hoztak kisebbségi választási törvényt, hogy nem vették figyelembe a roma kisebbség kultúráját, társadalmi életviteli szabályait. Nevezetesen, hogy például hogyan választanak a romák a saját közösségeiken belül, vezetőket, esetleges képviselőket, pedig erre a roma közösségeken belül több évszázados szigorú íratlan szabályrendszer vonatkozik.
 
Úgy gondolom, hogy egy demokratikus jogállamban, ahol működik kisebbségpolitika, ott a legalapvetőbb szabály az lehet, hogy tiszteletben tartják, elfogadják, és jogokkal ruházzák fel a kisebbségeket arra vonatkozóan, hogy gyakorolni tudják népi kultúrájukat, hagyományaikat, anyanyelvüket… stb.
 
Magyarországon ez nem így működik sajnos, a kisebbségi választási törvény nem veszi figyelembe a fent felsoroltakat. Ennek okán kijelenthetjük, hogy a jelen Roma önkormányzati intézményi rendszer antidemokratikus, és hiteltelen képviseleti szerv.
 
Félreértés ne essék nem a becsületesen dolgozó, népük érdekeit mindenkor előtérbe helyező, szélmalomharcot folytató RKÖ képviselőket támadjuk, hanem magát a rendszert, amiben Ők ma munkájukat végezni kénytelenek.  
 
Mi magát ezt az intézményi rendszert támadjuk, és azokat a roma politikusokat, akik eladták magukat ennek a rendszernek, akik áruba bocsájtották a népüket.
 
A Romano Patyiv (Roma becsület) Mozgalom egyik elsődleges feladatának tűzte ki, hogy változtatni fog ezen a rendszeren, és le kívánja tenni országos szinten egy igazságos, demokratikus, hiteles központi roma érdekképviseleti szerv alapjait.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2011. V. 14-én megtartotta alakulóülését a Romani Patyiv ( Roma Becsület) Mozgalom
 
Patyiv jelentése: Becsület, és egyben a mi irtatlan, az élet minden területére szóló erkölcsi szabályainknak gyűjtő neve.
 
Kríszi: Íratlan törvényeink.
 
 
 
A Történelem során, hosszú évszázados üldöztetés közepette, szétszóródva a világban három dolog tartott, és tart minket össze, aminek a fennmaradásunkat is köszönhetjük. Az Anyanyelv, a Patyiv, és a kriszi. Bárhová is vessen minket a sors a világon, ez a három fogalom minden egyes roma közösségben megtalálható. Még azon közösségeinkben is, ahol már nem beszélik a nyelvet a Patyiv, és a kríszi még mindig él valamilyen szinten.
 
Mozgalmunk nagy hangsúlyt fog fektetni a roma identitástudatra. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Romani Patyiv ( Roma Becsület ) Mozgalom alapítótagjai
 
 
 
Mert igenis ki kell, mondjuk testvéreim, hogy mára sajnos ezt az összetartó erőt szinte teljesen szétverték, kiölték belőlünk, tőlünk idegen kultúrák, politikai erők, roma származású kápók segítségével.
 
 „Mondván, a bizonyos dolgokban eltérő kultúránk, az akadálya az integrációnknak.
 
Mi ezt valljuk:
 
„Egyetlen népcsoport integrációja, sem kezdődhet a kultúrája feladásával! Ha a kultúránkat veszik el, úgy az identitásunkat veszik el, és ez nem integráció, hanem megsemmisítés.
A magyar zenei kultúra szerves része a cigányzenei kultúra. A magyar irodalom, szerves része a roma írók munkássága. Ha elveszik tőlünk a hétköznapok kulturális hagyományait, úgy ezek az integrálódott kulturális részek is megszűnnek létezni. Ezzel pedig a magyar kulturális életet is olyan támadás éri, amit nem biztos, hogy ki tudna heverni!”
 
Testvéreim, nem hagyhatjuk, nem tűrhetjük ezt tovább, mert ez a legjobb szándék mellett is a roma nép megsemmisítése!
 
A Patyiv évszázadokon keresztül alkalmas volt arra, hogy érdekeinket képviselje, s népünket fenntartsa, életben tartsa az élet bármely színterén. Ennek okán roma testvéreimmel egyetértésben úgy határoztunk, hogy megalapítjuk saját, szuverén érdekvédelmi, kulturális, szociális-segítő mozgalmunkat, a /Romano Patyiv/ (Roma Becsület) Mozgalmat, egyesületi formában. Működésünk minden politikai pártól függetlenül a roma összetartás, a Patyív szabályain fog alapulni!
 
Természetesen továbbra is együtt kívánunk működni, minden egyes demokratikus elveket valló nem-roma honfitársunkkal s mivel a roma nép, egy befogadó nép szívesen látjuk őket a sorainkban is.
 
 Ezzel együtt kijelentjük, hogy romák vagyunk, a roma kultúra értékeit képviseljük, de teljes jogú magyar állampolgárnak érezzük magunkat! Szeretnénk elérni, hogy Magyarország a saját kultúránkkal együtt fogadjon el, teljes jogú állampolgárának, és tartsa tiszteletben a kultúránkat, ne akarja átformálni azt!
 
Akik ezt elfogadják, azoknak szívesen veszünk minden közeledését, segítőkezet, támogatást, amit viszonozni is fogunk, mert a Patyiv erre kötelez minket!
 
Testvéreim, Barátaim! Csináljunk együtt országos Roma tömegmozgalmat!
 
Mi nem akarunk a főnökeitek lenni, nem kell ránk szavazni, mert nem akarunk politikusok, sem lenni.
 
Mi csak egyek vagyunk közületek.
 
 Mindenki véleményét, és szavát figyelembe véve együtt hozzuk meg a döntéseinket. Gyertek és csatlakozzatok hozzánk, hogy mindnél többen legyünk, s változtassunk a sorsunkon saját magunk, mert ezt senki más nem fogja megtenni helyettünk. Ez a mi dolgunk lesz.
 
Gyertek, csatlakozzatok!
 
Jelentkezés egyelőre csak Email-en: Név, lakcím, telefonszám, internetes elérhetőséggel ezen az e-mail címen: romani.patyiv@gmail.com
Mivel minket egyelőre senki nem támogat, nem kapunk senkitől egy fillért sem így a tagdíj fizetése kötelező, ami csekély havi 300 ft. Ebből működési költségeinket fogjuk finanszírozni.
 
Radics Béla
Romano Patyiv (Roma becsület) Mozgalomalapító tagja.
Roma testvéreink által megbízott egyik fő tisztségviselője. 

 

 

 

.

Szólj hozzá!

Címkék: politika roma cigány

A bejegyzés trackback címe:

https://radicsbela.blog.hu/api/trackback/id/tr532905469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása